Taasko yksi ”IAM” tuote lisää?

IAM markkinoilla tapahtuu jatkuvasti ja uusia ratkaisuja ilmaantuu vaihtelevasti markkinoille, jotka ovat toinen toistaan parempia tai huonompia, kalliimpia tai halvempia jne. Monesti näille tuotteille yhtenevä tekijä on se, että niitä kutsutaan yleisesti “IAM” -tuotteeksi, joka helposti ajaa päättäjiä harhaan koska aihe ei ole heidän vahvuus. 

Näistä tuotteista toiset ovat hyviä asioissa, joita toisella ei välttämättä pysty edes ratkaisemaan. Toisilla integrointi onnistuu paremmin. Jollain data pystytään pitämään ajan tasalla paremmin, kun toisilla on haastavaa saada data edes kulkemaan järjestelmästä toiseen. Jotkut ovat yksinkertaisesti niin geneerisiä, ettei niistä ole juuri mihinkään tai päinvastoin ne tarjoavat juuri sen oikean polun ratkaisemaan jonkin tietyn tarpeen. Joissakin tuotteissa yksinkertaisen ominaisuuden toteuttaminen saattaa maksaa maltaita, kun toiset hoitavat samat toiminnot out-of-the-box. Se miksi nämä tuotteet eroavat niin vahvasti toisistaan on, että ne on yleensä kehitetty omalla tulokulmalla jonkun tietyn nyanssin ratkaisemiseksi.

Käymme jatkuvasti keskusteluita asiakkaidemme kanssa ja aina silloin tällöin tulee vastaan tilanteita, missä Identiteetin- ja pääsynhallintaan liittyvät tarpeet on koitettu ratkaista tuotelähtöisesti. Tuotelähtöisyys itsessään ei ole ongelma, vaan ongelma ilmenee yleensä silloin kun taustat tai perusasiat eivät olekaan kunnossa, eikä kukaan kehottanut kiinnittämään huomiota niihin. Ja kun ollaan siinä pisteessä, että tuotannon härveliin kytketään virta, niin yrityksen toiminnot keskeytyy välittömästi, koska koko henkilöstön tunnukset ovat lukossa… Ikävä seuraamus, mutta näinkin ikävistä lopputuloksista on kuultu niihin ollaan apua annettu.

Kun halutaan ratkaista niinkin tärkeä aihe kuin digitaalisen identiteetien elinkaarenhallinta ja niiden suojaus, joka itseasiassa on monessa organisaatiossa jopa suurin tietoturvauhka. Niin tärkeintä olisi kiinnittää huomiota perusteellisemmin aisoihin, kuten datan laatuun ja prosesseihin joilla määritellään mitä tapahtuu kun jokin viitearvo täyttyy, muuttuu tai, uusi objekti syntyy jonnekin ja niin edelleen, lista on pitkä. Yleisesti nämä auttavat todella paljon oikean tuotteen löytämisessä ja valitsemisessa, mutta näillä myös nopeutetaan projektin läpimenoa ja sen onnistumista huimasti. Voitte soittaa ja kysyä tarkemmin miksi, koska siitä voisi kirjoittaa yhtä pitkän kirjotuksen.

…Miksi halusin kirjottaa aiheesta?

Vuosien aikana olemme nähneet lukuisia ratkaisuja joilla identiteettien-, käyttövaltuuksien tai pääsynhallinnan tarpeita on täytetty ja sen kuinka erilaisia nämä tuotteet ovat olleet monestakin näkökulmasta. Tuotteet sisältävät usein selosteessa uskomattoman määrän toinen toistaan ihmeellisempiä ominaisuuksia ja monesti tuotteita referoidaan IAM tai IdM tuotteeksi, vaikka niillä pitäisi olla täysin oma nimitys ja sitä kautta myös täysin oma lyhenne.

Meillä on historiamme ansiosta takanamme useita kymmeniä, ellei jopa satoja projekteja missä olemme auttaneet asiakkaitamme. Näiden projektien ansiosta meillä on kattava näkemys jo monista ratkaisuista, joissa ollaan käytetty niin kaupallista tuotetta, kuin avoimeen lähdekoodiin perustuvia tuotteita.

Olemme sisäisesti käyneet kohtuullisen isoa prosessia läpi jo tovin, jonka tavoitteena on kartoittaa markkinoilla olevia tuotteita ilman, että miljoonat vaihtavat omistajaa ja joku tuote saa “best in this category” -palkinnon. Haluamme saada markkinoille yleisemmin näkemyksiä siitä, mihin jokin tuote meidän mielestä sopii ja mihin ei, missä ne ovat hyviä ja huonoja, miten ne integroituvat tai tarjoavat raportit, onko riittävästi rajapintoja, millainen lisensointimalli, millaisia ne on käyttää, kehittää, auditoida ja niin edelleen. (=kaiken mitä kerkeämme niistä repimään irti)

Nyt haluaisimme kuulla vielä ulkopuolisien ajatuksia. Esim. Tiedätkö tuotteen josta haluaisit kuulla lisää? Ja onko jotain tiettyä asiaa, minkä haluaisit ymmärtää tuotteiden ominaisuuksista? Tai mitä olet mieltä koko projektista? Vai haluatko kantaa korttasi kekoon tuotevertailujen osalta?

Sillä välin, jos haluat selvitä omasta projektista, tai haluat kuulla kokemuksistamme, niin ota yhteyttä niin keskustellaan tai sparrataan porukalla ja mietitään teille tärkeitä tulokulmia ja teille sopivaa tietä eteenpäin.